Csokoládé kiválasztása termőterület alapján

A legtöbb terméken a gyártó feltünteti a kakaóbab származási helyét, így a termőterület alapján már eldönthetjük, hogy az alapanyag jó minőségű-e, ami alapvetően meghatározza a termék minőségét is. Általában a Közép-Amerikai kakaóbabok a legjobb minőségűek.

Kakaóbab termőterület Bravico

A minőségi csokoládé csak kiváló termőhelyről származó kakaóbabból készül. Mivel a termőhelyek nagy része multinacionális cégek kezében összpontosul, a csokoládégyártók csak kis része tudja ellenőrizni, hogy az általa megvásárolt kakaóbab tényleg kiváló ültetvényről származik-e.

Manapság világszerte egyre nagyobb az igény az igazán jó minőségű csokoládéra, így a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kakaóbab minőségére. Így került egy új kifejezés a csokoládégyártásba a „cru”. A „cru” szót eredetileg a pezsgőgyártásban használták a kiváló minőségű dűlő, ültetvény jelölésére.

A „Grand Cru”kifejezést először a Valrhona alkalmazta és kiváló minőségű kakaóbab ültetvényt, jelöl, tehát az ilyen jelölést tartalmazó csokoládé biztosan kiváló minőségű kakaóbabból készül.


Kakaóbab fajták

Kakaóbab criollo Bravico

Criollo: jelentése őshonos. A legnemesebb kakaóbab, ebből a fajtából már alig található, terméshozama kicsi. Jelenleg a világ kakaóbab termésének mindössze 10 %-átadják.
Jellemzői:a gyümölcs hosszúkás öt mély kirajzolódó hosszanti barázdával,a gyümölcs héja fehér, jellegzetes csúccsal. A magok oválisak a sziklevelek fehérek.

Forastero: jelentése idegen származású, a termőterületek nagy részén már forastero-t termesztenek, mivel a fák igénytelenebbek és terméshozamuk bőséges. A forastero fajták aromában szegényebbek, minőségben lemaradnak a tiszta crillo fajtáktól. Jellemzői: Gyümölcse kerekebb a criollo fajtáénál. A héjon alig van rajzolat, nincs jellegzetes csúcs, a sziklevelek ibolyaszínűek.

Kiváló minőségű kakaóbab

Trinidad
: kezdetben csak criollo szortákkal foglalkoztak, később egy igen jó minőségű trinitáriónak nevezett forastero szortát hoztak forgalomba. A Trinidadi kakaó nemes kakaónak számít. A kereskedelmi jelzése Trinidad Plantation.


Grenada: kakaóbabja egyenértékű a trinidadi kakaófajtákkal. Kereskedelmi jelzés Grenada Plantation, Grenada Ordinary, Grenada Estates.
Venezuela: Maracaibo a legkiválóbb szorta egyike, Puerto Cabello is a nemes szorták közé tartozik, a többi Venezuelából származó kakaóbab gyengébb minőségű.

Kakaóbab csokoládé Bravico
Ecuador: az Arriba kakaók, bár a forasterók közé tartoznak ízbeli tulajdonágaik miatt a legkiválóbbak közé sorolhatók. A legnemesebb az Arriba Superior.

Kolumbia: az itt termesztett kakaóbabok közül a legkiválóbb a Cacua, a Tumaco már gyengébb minőséget képvisel.


Kiváló minőségű termőterületek még
Madagaszkár, Mauritius, Honduras, CostaRica, ElSalvador, Panama, Peru

Jó minőségű kakaóbab
Brazília, Mexico, Malajzia, Kuba

Átlagos és gyenge minőségű termőterületek
Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun