Díjnyertes csokoládék

A Csokoládé Akadémia 2005-ben azzal a céllal alakult meg az Egyesült Királyságban, hogy öregbítse a kimagasló minőségű csokoládék előállításának hírnevét.

Díjnyertes csokoládé Bravico

Bátorítani szeretné a csokoládé iránt rajongó embereket, hogy nézzenek, meg mit vásárolnak és tegyenek különbséget a kommersz és az ”igazi”, minőségi csokoládé között. Továbbá fejlesztik a csokoládé készítéséhez kapcsolódó tudás anyagot és elősegítik, hogy a csokoládé szakma jobban megismerje azokat az anyagokat, amellyel dolgozik, a kakaóbabtól egészen a kész csokoládéig.
A Csokoládé Akadémia támogatja és bátorítja a “fair trade” kakaóbab kereskedelmet.
Ez magában foglalja azt, hogy a csokoládégyárak tisztességes árakon vásárolják fel a kakaóbabot és a kakaóbab ültetvényeken, figyeljenek arra, hogy természetkárosítás nélkül termeljenek.
A“fair trade” manapság csak az igazán minőségi csokoládé esetében valósul meg, mert ezek a műhelyek fizetik meg a minőségi kakaóbab alapanyagot, amely ára az átlagos minőségű kakaóbab árának akár háromszorosa is lehet.

A Csokoládé Akadémia tagjai:
Sara Jayne Stanes : igazgató (Academy of Culinary Arts),író (gasztronómia terület)
Chantal Coady :Rococo csokoládégyár alapítója
Martin Christy :Seventypercent.com
Chloe Doutre-Roussel:Fortnum & Mason
Sarah Jane Evans:újságíró és borszakértő
Michel Roux: mesterszakács
William Curley: többszörös díjnyertes csokoládémester
Fiona Gately : újságíró
Bill McCarrick : többszörös díjnyertes csokoládémester( Sir Hans Sloane)
Marie Pierre Moine: író, újságíró
Christopher Reeves : csokoládé blogger
Paul A Young : többszörös díjnyertes csokoládémester
Kate Johns: újságíró


A Csokoládé Akadémia minden évben megrendezi a csokoládék versenyét, melyen kiválasztják az év díjnyertes csokoládéit. Bármelyik csokoládékészítő benevezhet. A versenyben résztvevő csokoládékból 30-30db-ot kell elküldeni. A bíráló bizottság 1 hónapon keresztül kóstolja, értékeli a beérkezett csokoládékat, majd minden évben kiosztja a díjakat több kategóriában. A díjazott csokoládék listája honlapukon megtekinthető. A díjazottak honlapjukra feltehetik az Akadémia logóját Gold, Silver vagy Bronze jelöléssel, így biztosítva a vevőket, hogy az általuk kínált csokoládé igen magas minőséget képvisel.

Az utóbbi években a legtöbb díjat nyert csokoládémesterek és csokoládégyárak:

William Curley
Valrhona
Amano
Amadei
Sir Hans Sloane
Domori
Hotel Chocolat
Michel Cluizel
Demarquette
Thortons
Theo
Chococo
L’artisan du chocolat
Paul Wayne Gregory
Green&Black
Melt Chocolate
Joel Durand
P.a young